פונדקאות והפריה היא איננה תהליך חדש. אמהות פונדקאיות ידועות עוד מימים עברו במקרים בהם האם הביולוגית לא יכולה הייתה לשאת את הריון ילדיה. כיום, ניתן למצוא אם פונדקאית במקרים מסוימים בהם האם הביולוגית אינה כשירה לנשיאת הריון. לצורך נשיאת ההריון של האם הביולוגית, עוברת אם פונדקאית סדרה ארוכה של בדיקות בהן היא נבחנת על פי משרד הבריאות ליכולתה לשאת הריון. על מנת לקיים את ההריון אצל אם פונדקאית מושתלים עוברים המתקבלים מזרעי וביצית הזוג. אלו מועברים אל הפונדקאית להמשך הריון תחת השגחה.
תהליכי ההריון
ההריון נקלט בחלל הרחם של האם הפונדקאית כאשר ההורים הביולוגיים לוקחים חלק פעיל לכל אורך התהליך. על מנת להיות מעורבים באופן מלא בתהליך נוצר קשר מלא בין האם הפונדקאית לבין ההורים. על מנת להתקבל לתפקיד של אם פונדקאית ישנן כמה דרישות בסיסיות המתבקשות: אישה אשר נמצאת בין הגילאים 18 – 35, קיומו של ילד בריא אחד לפחות, היעדרן של בעיות רפואיות וכן יציבות מוסרית ופסיכולוגית. הנשואות צריכות את הסכמתו של הבעל לתהליך.
המועמדות לתפקיד אם פונדקאית מחויבות לעבור בדיקות רפואיות מחמירות בהתאים לאינדיקציות לבדיקות IVF. הבדיקות כוללות שלילת איידס, עגבת, הפטיטיס C ו- B, בדיקות דם שונות, שלילת אדמת ועוד. רק לאחר שלילת כל האפשרויות הנ"ל עוברת הנבדקת סבב בדיקות שני הכולל בדיקות רפואיות נוספות השוללות זיהום ועמידה בתנאים הבסיסיים למילוי תפקיד של אם פונדקאית.
כיום, ישנם גופים שונים שאף מאפשרים מימון חלקי של התהליך בין אם באופן מקומי ובין אם על ידי גופים בינלאומיים שונים. התהליך יתחיל תמיד באבחון רפואי מקצועי וכולל לא מעט בדיקות הכוללות בדיקות (דם ומשטחים), בדיקת US וקולונוסקופיה (בדיקת צוואר הרחם). קיום התהליך תלוי עד מאוד באם הביולוגית מאחר וזו מקבלת זריקות ביוץ המעודדות את תהליך הייצור של הביציות המועברות אל האם הפונדקאית. כך שלמעשה העובר אינו שייך מבחינה גנטית לאם הפונדקאית ורק ביצית בשלה המופרית על ידי הזרע של הבעל מופרית מחוץ לאישה. לאחר ההפריה מושהה העובר מספר ימים בתוך אינקובטור ואז מועבר אל האם הפונדקאית.